Michail Boelgakov

Tegenwoordig wordt Boelgakov beschouwd als één van Ruslands beste schrijvers van de twintigste eeuw, en is De meester en Margarita nog altijd de meest populaire roman in Rusland. In een enquête, gehouden in 2009, werd de lijst van beste boeken aangevoerd door De meester en Margarita. Het werd door 16% van de ondervraagden vermeld, met een grote voorsprong op de rest.

In een enquête, gehouden in 2009, werd de lijst van beste boeken aangevoerd door De meester en Margarita. Het werd door 16% van de ondervraagden vermeld, met een grote voorsprong op de rest. Voor 7% van de Russen was Oorlog en Vrede van Lev Tolstoj het beste boek. Misdaad en Straf van Fjodor Dostojevski was het beste boek voor 3% van de Russen.
 
Michail Boelgakov (1891-1940) studeerde medicijnen en werkte enige tijd als dorpsdokter in de omgeving van Smolensk. Omstreeks 1919 begon hij te schrijven voor kranten en tijdschriften. Hij schreef verscheidene toneelstukken.
Boelgakov zat zonder inkomen en dus schreef hij een brief naar de regering van de Sovjet-Unie. Daarin wist hij onder meer te melden dat hij, in tien jaar schrijverschap, 301 artikelen over hem in de Sovjetpers had gelezen, "waaronder: lovend - 3, vijandig-beledigend - 298”. Verder vroeg hij in die brief uitdrukkelijk "Ik vraag de regering van de USSR om mij dringend op te dragen de grenzen van de USSR te verlaten in gezelschap van mijn vrouw Ljoebov Jevgenjevna Boelgakova". Het antwoord was negatief.

Naar aanleiding van de lezing wordt op donderdag 23 februari om 20 u. de film ‘De meester en Margarita’ in de hoofdbibliotheek vertoond. Gratis toegang.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar
Bibliotheek
Stadionlaan 50, 8210 Zedelgem
Wanneer
zondag 19 februari 2017 van 11:00 tot 12:30
Uitvoerder
Emmanuel Waegemans (spreker),
Prijs
€ 5 (Basisprijs: € 5; leden HBG: € 3)
Links
etbeleefdegenot.be,