Sinds enkele jaren verdwijnen er in steden en gemeenten overal in België geldautomaten, een gevolg van een beslissing van de vier grote banken Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC, die samen besloten om enkel nog neutrale cash-punten/geldautomaten uit te baten. Zo is het de bedoeling om tegen 2025 er nog maar zo’n 2.200 over te houden verspreid over heel het land. Die cash-punten komen in de plaats van de 5.500 bankautomaten die er tot 2022 nog waren.
Zo verdween in 2022 ook de geldautomaat uit Aartrijke, deelgemeente van gemeente Zedelgem. Daarmee werd deelgemeente Aartrijke de enige deelgemeente die niet langer over een vertrouwd ‘Bancontact-punt’ beschikte, maar daar komt nu door een beslissing van het Zedelgemse College van burgemeester en schepenen verandering in.
Burgemeester Annick Vermeulen en schepen van lokale economie, ondernemersloket Ann Devriendt: “De sluiting van de banken is een evolutie die al enkele jaren bezig is en daarmee gepaard gaand de sluiting van bancontact-punten in dorpskernen van gemeenten. In de plaats worden door de grote banken bank-neutrale automaten geplaatst. Reden die hiervoor aangegeven wordt, is de steeds verdere digitalisering. Maar dit is toch wat te kort door de bocht, vinden wij als gemeentebestuur. Ook al is het de bedoeling dat burgers binnen een straal van 5 km van hun woonplaats terecht moeten kunnen bij zo’n neutraal cash-punt, dan nog is het verdwijnen van de laatste geldautomaat uit Aartrijke hard aangekomen en slecht onthaald bij onze inwoners. Hierbij denken we dan vooral aan kwetsbare, oudere inwoners en inwoners die minder of niet digitaal actief zijn. Cashgeld kunnen afhalen blijft belangrijk om dit in je nabije omgeving te kunnen doen, het is en blijft een belangrijk betaalmiddel.”