Geen enkele gemeente is vrijgesteld van risico’s. Om snel en gepast te kunnen reageren, is het belangrijk dat men direct en duidelijk informeert over risico’s die zich kunnen voordoen. Geïnformeerde mensen verlichten het werk van de hulpdiensten omdat ze minder snel in paniek raken of foute reflexen aannemen.
Tot nu werd informatie over een noodsituatie via de (sociale) media, de hulpdiensten aanwezig op het terrein of via een sirene–netwerk gegeven.
Onlangs trad onze gemeente (samen met de andere gemeenten uit de politiezone Het Houtsche) toe tot het BE-Alert alarmeringssysteem. Met dit systeem kan de overheid iedereen op wie een noodsituatie impact heeft, verwittigen en de nodige instructies geven. Zo krijgen alle betrokken inwoners snel de nodige aanbevelingen (bv. een oproep om ramen en deuren te sluiten bij een brand). Officiële, correcte informatie, direct van de bron.
Je kan een BE-Alertbericht ontvangen via een sms, een gesproken bericht via een vaste telefoonlijn of een e-mail. BE-Alert heeft voldoende capaciteit om een groot aantal inwoners, via verschillende kanalen tegelijkertijd op de hoogte te stellen:
- 600 gesproken berichten tegelijkertijd
- 100 sms’en per seconde
- 10.000 mails per seconde
Je kan berichten ontvangen op basis van je gegevens of je locatie:
- Een burgemeester, gouverneur of de Minister van Binnenlandse Zaken kan een alarm verzenden op basis van een adressenlijst. Je kan bij registratie bovendien verschillende adressen en verschillende telefoonnummers ingeven. Je woont in Zedelgem en werkt bv. in Brussel, Antwerpen … Registreer beide adressen en je blijft steeds op de hoogte.
- Bij een grote noodsituatie kan er ook een bericht worden uitgestuurd op basis van locatie. Iedereen die fysiek aanwezig is in die zone krijgt dan een sms. Dit systeem is uniek in België. Zo kan je dus ook verwittigd worden als je op weekend bent in de Ardennen, of een uitstap maakt naar de zoo in Antwerpen, de cinema in Gent …