Knop

Coöperatief wonen onder de kerktoren van Aartrijke

In juli 2022 lanceerde de Vlaamse regering een leertraject met vijf proefprojecten rond coöperatief wonen. Zo wordt nagedacht over een nieuw woonproject op de site van het voormalig sociaal huis in het centrum van Aartrijke. Het betreft geen klassiek appartementsgebouw in mede-eigendom. Een coöperatief woonproject is ‘meer dan wonen’. Het is een solidair, inclusief woonproject waar je kwalitatief kan wonen tegen kostprijs. Als grondeigenaar heeft de gemeente het project gelanceerd en werkt hiervoor samen met de intercommunale WVI, de provincie West-Vlaanderen en de Kerkfabriek. Op 24 juni wil de gemeente over dit project ook graag in gesprek gaan met de inwoners van Aartrijke.

Banner met tekening proefproject Aartrijke

Coöperatief wonen, wat is dat?

Coöperatief wonen bestaat al in ons land, maar is nog maar weinig bekend. Bij een wooncoöperatie word je als bewoner geen eigenaar van de bakstenen, maar mede-eigenaar van de coöperatie. Je koopt aandelen en je krijgt in ruil een levenslang woonrecht. Vervolgens betaal je een maandelijkse bijdrage op maat van de woning en gebaseerd op de bouwkost, de financieringskosten, de kosten van het beheer en het onderhoud. Kwalitatief wonen tegen kostprijs is het algemene doel van de wooncoöperatie, maar dit kan verder verfijnd worden per project. Winst is zeker geen uitgangspunt.

Meer info over coöperatief wonen in België vind je op cooperatiefwonen.be, een platform opgericht door Cera en Architectuurwijzer.

Proefproject Aartrijke

Op initiatief van de Vlaamse overheid is een eerste ruimtelijke oefening gemaakt op de site van het sociaal huis in Aartrijke. Er ligt nog niets vast, maar de eerste schetsen helpen om de mogelijkheden van het project af te tasten. Zo hebben de architecten gewerkt aan een project op maat van de buurt en in relatie tot het marktplein, de kerk, het parkje en de naburige woningen. Dit haalbaarheidsonderzoek biedt een goede basis om met de dorpsbewoners van Aartrijke en andere geïnteresseerden in gesprek te gaan.

Op maandag 24 juni 2024 nodigde de gemeente alle inwoners van Aartrijke en omgeving uit om kennis te maken met de ideeën rond coöperatief wonen in de dorpskern. Eerst gaven we meer toelichting bij de coöperatieve aanpak en de ruimtelijke schetsen voor het terrein van het sociaal huis. Vervolgens gingen we met jullie in gesprek. We dachten samen na over de behoeften, noden en kansen voor de dorpskern van Aartrijke. Vervolgens wisselden we van gedachten over het doel van het coöperatief woonproject. Tot slot polsten we graag ook naar jullie interesse om in dit project te komen wonen en leven.

Bevraging bevolking

Om tot de uitwerking van een visie op het thema wonen te komen, wil de gemeente haar burgers bevragen om zo te weten hoe jullie als burgers van Zedelgem wensen te wonen in de toekomst. Wat vinden jullie belangrijk en wat niet? Wat denken jullie over “met meer mensen wonen op minder ruimte”, "het delen van ruimte", "wonen dichtbij de school en de bakker"....

Neem hier deel aan de bevraging.