Bruine ratten (rioolratten) zijn knaagdieren. Ze komen van oorsprong uit Oost-Azië en zijn in de 18de eeuw voor het eerst waargenomen in West-Europa. Via handelsroutes en scheepvaart zijn ze over heel de wereld verspreid.
Het zijn alleseters die vooral granen verkiezen, maar ze eten ook etensresten en afval.
Ze kunnen aanzienlijke schade veroorzaken zoals vraat aan (landbouw)gewassen, vervuiling van voedselvoorraden, knaagschade aan bv. elektriciteitskabels, overbrengen van ziekten, roven van eieren, …
De wetgeving verplicht de verantwoordelijke de bruine rat te bestrijden op eigen terrein.
Het is dus aangewezen als je ze opmerkt om ze zo snel mogelijk te bestrijden, want de bruine rat plant zich het hele jaar door voort!
Hoe en waar vind je deze ratten?
De bruine rat zit graag op vochtige, niet te warme beschutte plaatsen. Ze huizen graag onder afvalhopen, oevers van grachten, oevers van sloten en dijken, riolen, houtopslagplaatsen, kelders, stallen,…
Vooral plaatsen waar er in de buurt voldoende voedsel, beschutting en water aanwezig is. Ze zijn vooral actief in de schemerperiode: na zonsondergang en voor zonsopgang.
De bruine rat eet zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Hun voedsel passen ze aan volgens het aanbod van hun leefomgeving. De bruine rat is intelligent en zeer schuw.
Voorkomen is beter dan genezen!
Zorg dat de ratten hun basisbehoeften, zijnde voedsel, beschutting en water niet kunnen vinden.
-
Zorg voor een opgeruimde en propere omgeving in en rond je woning (ook in de schuur, tuin, en plaatsen waar het afval staat). Laat materiaal niet langdurig liggen want dit biedt beschutting om een nest te maken.
-
Bewaar afval in bakken die goed afgesloten kunnen worden en laat geen etensresten rondslingeren. Gooi geen gekookte etenswaren op de composthoop.
-
Zorg dat al het voedsel veilig weggeborgen zit in afgesloten dozen.
-
Voeder huisdieren (kippen) ’s morgens en niet teveel zodat het meeste voedsel ’s avonds op is.
-
Snoei struiken, vooral aan de onderkant.
-
Katten en heel wat honden (Fox Terriër) jagen graag op ratten. Woon je in landelijk gebied, dan kan je ook nestkastjes ophangen voor roofvogels zoals torenvalken en uilen. Deze vogels zijn de natuurlijke vijanden van ratten en houden de rattenpopulatie mee onder controle.
-
Dicht openingen, spleten en gaten van gebouwen.
Hoewel preventie altijd de beste bestrijding is, is het soms onvermijdelijk dat men moet overgaan tot bestrijding van deze ongewenste diertjes, hetzij mechanisch of chemisch.
In veel gevallen kan een mechanische bestrijding met vallen of vangkooitjes voldoende zijn om het probleem op te lossen. Mechanische bestrijding is zeker aan te raden bij kleine concentraties ratten, maar ook als een signaal van mogelijke populatie op (landbouw)bedrijven.
Enkele tips:
-
Gebruik aantrekkelijk lokaas (bijvoorbeeld chocolade, maïs, tarwe)
-
Plaats het vangmateriaal op plaatsen waar de aanwezigheid van ratten zichtbaar is (uitwerpselen, andere sporen)
-
Plaats klemmen op een vluchtpad zoals leidingen, buizen, scheidingsmuurtjes, en zorg ervoor dat de rat geen alternatief heeft.
-
Kijk het vangmateriaal dagelijks na.
-
Probeer zoveel mogelijk ongewenste nevenvangsten te voorkomen.
-
Verplaats het vangmateriaal, of neem het een periode weg als je merkt dat de ratten je tactiek door hebben.
Bij te grote populaties bruine ratten zal mechanische bestrijding niet volstaan en dient chemische bestrijding ingeschakeld te worden.
In België zijn dit bestrijdingsmiddelen op basis van anticoagulantia of bloedverdunners. Deze kunt u in de handel verkrijgen.
Volg de richtlijnen van d e gebruiksaanwijzing en lees de veiligheidsvoorschriften op de verpakking.
Gif op basis van anticoagulantia is traag werkend, daardoor leggen ratten het verband niet tussen de ongemakken van de vergiftigingsverschijnselen en de opname van het giflokaas.
Nog enkele tips:
-
Plaats deze steeds op (loop)sporen van de rat en zo dicht mogelijk of in de haarden;
-
leg deze steeds onbereikbaar voor kinderen of andere dieren uit vb. in rattenbakken, in de haarden, …;
-
bied steeds voldoende lokaas aan
-
te veel: kans op schimmelen – niet meer aantrekkelijk
-
te weinig: giftige lokaas niet efficiënt
-
En volg de bestrijding goed op, controleer of het lokaas wordt opgenomen en zorg dat er continu lokaas in de gifbuis aanwezig is.
Blijf doorgaan met het aanbieden van het lokaas tot er geen opname meer is.
-
De gemeente biedt geen rattenvergif aan.
Als particulier bent u zelf verantwoordelijk om op eigen terrein de bruine rat te bestrijden. U kunt wel steeds advies inwinnen bij de rattenvanger of beroep doen op een professionele firma inzake ongediertebestrijding.
Licht de gemeente in als u ratten opmerkt in een waterloop of op openbaar domein De gemeente heeft een rattenvanger in dienst die ratten op het openbaar domein ter plaatse gaat bestrijden.