Knop

Elektrisch rijden

De elektrische auto: klaar voor de grote doorbraak

Tot voor kort hadden volledig elektrische auto’s een beperkte actieradius.

Opvallend is dat de constructeurs er nu in slagen de actieradius van bestaande modellen fors te verbeteren. De nieuwe batterijen hebben eenzelfde volume als de vorige maar een grotere dichtheid van cellen en opslagmaterie. Ze wegen niet veel meer.

Een officiële actieradius van 300 kilometer is tegenwoordig geen uitzondering meer. Zelfs 400 kilometer kan zonder dat de auto buitensporig veel hoeft te kosten. Een batterij met meer capaciteit is niet de enige factor die telt. Onder meer het gewicht van de auto en de stroomlijn bepalen ook het verbruik en dus de actieradius.

Met een goede actieradius en een netwerk van altijd toegankelijke oplaadpunten staat elektrisch rijden klaar voor de grote doorbraak.

Waarom is elektrisch autorijden beter?

  • Elektrische auto’s bieden veel rijplezier en een onvergelijkbaar comfort. Ze zijn namelijk stiller, ze rijden zonder schokken en accelereren snel.
  • Elektrische auto’s hebben geen uitlaat. Ze stoten geen roetdeeltjes en ultrafijn stof uit die schadelijk zijn voor onze gezondheid.
  • Elektrische auto’s zijn ook veel energie-efficiënter dan gewone auto’s.
  • Bovendien kunnen elektrische auto’s rijden op hernieuwbare energie die lokaal kan worden opgewekt. Andere auto’s rijden op fossiele brandstoffen die we invoeren vanuit het buitenland. De verbranding van fossiele brandstoffen is de belangrijkste oorzaak van de gevaarlijke klimaatopwarming.

Publieke laadpalen in Zedelgem

De Vlaamse regering wil de aanschaf en het gebruik van elektrische wagens aanmoedigen. Omdat publieke laadpalen een belangrijke aanvulling zijn op thuisladen en laden op het werk, werd het Vlaams actieplan 'Clean Power for Transport' opgemaakt waar onder andere het engagement in geformuleerd werd om tegen 2020 in Vlaanderen 3.700 laadpalen beschikbaar te stellen.

Elektrische voertuigen worden voor het grootste deel thuis opgeladen, maar de publieke laadpalen zijn een belangrijke aanvulling. Ze zorgen ervoor dat bewoners of bezoekers van de gemeente hun voertuig kunnen opladen.

In samenwerking met Fluvius is er in elke deelgemeente een mogelijkheid voorzien om je elektrische wagen op te laden:

- Aartrijke: Aartrijksestraat 9-11, parking Jonkhove

- Loppem: Dorpsplein

- Veldegem: Markt

- Zedelgem: P.A. Vynckeplein

Publieke Laadpaal aanvragen

Als burger, onderneming of taxi-/deelwagenbedrijf kunt u bij het Departement Mobiliteit en Openbare Werken een publieke laadpaal aanvragen op het openbaar domein via een digitaal loket (Paal volgt Wagen). Als u zelf geen plaats heeft voor een laadpaal en een bestaand publiek laadstation te veraf is, kunt u zo toch een paal op maximaal 250 meter van uw deur verkrijgen.

Uitrol van publieke laadpalen

De uitrol van publieke laadinfrastructuur op het openbare domein zal de komende jaren door de Vlaamse overheid georganiseerd worden door middel van een concessieopdracht. De Vlaamse Regering duidde laadpaaloperatoren aan die de komende 2 jaar de uitrol zullen verzorgen in de deelnemende Vlaamse steden en gemeenten. De steden Antwerpen, Genk, Gent en Oostende hebben er voor gekozen om zelf in te staan voor de publieke laadpalen op hun grondgebied.

De uitrol zal voornamelijk vraag- en datagestuurd verlopen. U kunt als burger een publieke laadpaal aanvragen als u zelf geen plaats heeft voor een laadpaal en een bestaand publiek laadstation te veraf is. Daarnaast zullen ook laadpunten op strategische locaties worden gerealiseerd.