Knop

Korte keten

De weg tot in je bord is vaak lang voor voedsel, zelfs bij productie in eigen regio. Want de voedselketen telt soms veel tussenschakels: verwerker, distributeur, winkel …

Bij een rechtstreekse relatie tussen producent en consument spreken we van een Korte Keten en dit biedt een aantal voordelen:

  • Lokaal karakter

    Door plaatselijk geteelde producten te kopen, draag je bij tot de lokale identiteit van je streek.
  • Duurzamer

    Door plaatselijk geteelde producten te kopen, heeft je voedsel minder voedselkilometers en verklein je je ecologische voetafdruk.
  • Betere prijszetting

    De consument betaalt geen tussenschakels en krijgt een eerlijk product voor een eerlijke prijs. Bij een lange keten moet iedere tussenschakel ook zijn of haar boterham verdienen. Zo kan de eindprijs vele keren hoger worden dan de productiekost.

    De producent bepaalt bij een verkorte keten weer zelf de prijs. Bij een lange keten is de boer vaak prijsnemer in plaats van prijszetter: hij levert producten tegen een verkoopprijs die de schakels na hem opleggen.
  • Contact met de landbouw

    Je ontdekt opnieuw hoe je voedsel geproduceerd wordt. Je voedsel krijgt een verhaal dat je kunt delen met anderen.

De landbouwer ziet weer het gezicht van de consument. Hoe korter de keten, hoe dichter je weer bij de boer komt te staan. Leuk voor jezelf, je kinderen, je omgeving, de boer om de hoek.

Het provinciebestuur West-Vlaanderen maakte de Korte Keten-kaart op in 2016, een actie binnen het ‘Traject Korte Keten regio Brugge’. Op deze kaart vind je hoeves met een thuisverkoop, landbouwbedrijven volgens het CSA-principe, imkers, markten, restaurants met lokale producten en afhaalpunten van buurderijen, voedselteams en voedselcoöperatieven.