Bouw mee aan de toekomst van het Vloethemveld

“Als kind hoorde ik dat mijn vader in de Tweede Wereldoorlog de bevelen negeerde om met z’n vrachtwagen ‘voor ’t Park’ te rijden. Zo werd het Vloethemveld genoemd in de volksmond. Doordat mijn vader kon ontkomen aan deportatie door de Duitsers, kan ik nog steeds de vele verhalen van mensen uit de omgeving navertellen. Als gids van het eerste uur ben ik lid van de gidsenwerkgroep rond de Open Monumentendag van Zedelgem. Elke gidsbeurt hier is een belevenis. Ik zou het fantastisch vinden als we het Vloethemveld verder kunnen openstellen voor het publiek. Ik hoop binnenkort enthousiaste collega’s en sympathisanten te ontmoeten die ook over de gebouwen, het verleden en de natuur van het Vloethemveld willen blijven vertellen.” 
(Raf Devriendt, geboren en getogen Zedelgemnaar, gids in het Vloethemveld)

“Voor deze mooie groene long met haar verborgen verleden hebben wij een ambitieuze droom, die we samen met de mensen van Jabbeke en Zedelgem willen waarmaken. We willen het Vloethemveld tot volle ontplooiing laten komen, de natuur en het erfgoed behouden en beschermen en een deel van het domein openstellen. We hebben hiervoor een actieplan uitgewerkt. We zoeken fans en friskijkers om mee te denken en mee te doen. Samen maken we van het Vloethemveld een plek om van te houden.”
(Hannah en Liesbeth, projectleiders bij het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse Landmaatschappij)

“Al meer dan 33 jaar is het Vloethemveld mijn werkterrein. Ik ontdek nog geregeld nieuwe dier- en plantensoorten. Het Vloethemveld is in Vlaanderen één van die zeldzame oases waar de natuur nog volop kansen krijgt. We moeten die unieke natuur, de rijke geschiedenis en de rust van het gebied absoluut koesteren en versterken voor onszelf en voor de volgende generaties. Daarvoor wil ik me blijven inzetten.”
(Luc De Cat, boswachter en grote fan van het Vloethemveld)

“De verbindingsweg tussen onze twee gemeenten die al vele decennia bestaat, loopt door dit prachtige domein dat vele inwoners intrigeert. We dromen er al lang van om het Vloethemveld open te stellen voor het publiek. We kunnen dat niet alleen. De tijd is nu rijp om een creatieve, enthousiaste groep vrienden van het Vloethemveld bij elkaar te brengen, die het domein in het hart draagt en meer bekendheid geeft.”
(Schepenen Heidi Vanhaverbeke - Jabbeke, Claudia Coudeville - Jabbeke en Patrick Arnou - Zedelgem,  overtuigde friskijkers)

  • Ken jij een verhaal over Vloethemveld?
  • Werkte je er ooit als militair?
  • Ben je deskundig op vlak van natuur of erfgoed?

Word dan fan of friskijker!

Luc, Raf, Hannah, Liesbeth, Patrick, Heidi en Claudia dagen je uit om mee te zoeken hoe de droom voor Vloethemveld kan waargemaakt worden.
Kom naar het Netwerkcafé op zondag 7 mei van 9.30 u tot 13 u. in Vloethemveld, Loods ANB – Vloethemveld 12, Zedelgem.

Inschrijven via www.vlm.be/vloethemveld (tot 3 mei). Geef bij inschrijving je drie voorkeursessies door. Breng je verhaal en een frisse blik op de toekomst mee!

Info: eva.verstraete@vlm.be.