Volgens het politiebesluit van 2 november 2020 (zie bijlage) kunnen occasionele verkopen door verenigingen nog steeds doorgaan maar enkel onder strikte voorwaarden!
Richtlijnen occasionele verkopen door verenigingen
4 november 2020
Kan de vereniging de goederen leveren?
- Neen, de vereniging zelf mag geen goederen leveren aan de deur / aan huis.
- De vereniging kan wel samenwerken met een professionele handelaar / horecazaak / leverancier om de levering te laten doen in plaats van de vereniging, maar mag niet mee helpen bij de levering.
Kan de vereniging de goederen laten afhalen?
- Ja, de vereniging kan de goederen laten afhalen via een bestaande winkel of bestaand afhaalpunt.
- De vereniging mag helpen bij het afhalen van de goederen, maar dit moet gebeuren onder toezicht van het bestaande afhaalpunt of winkel.
Welke goederen kunnen door verenigingen verkocht worden?
- Aangekochte goederen die doorverkocht worden zoals industriële koeken, pannenkoeken, chocolade reeds verpakt, postkaarten, balpennen, sleutelhangers…
- Etenswaren zoals spaghetti, zelf gemaakte pannenkoeken, soep, hutsepot… enkel indien bereid door een professionele traiteur / cateraar / restaurateur. De vereniging mag hierbij niet helpen.
- Niet-etenswaren die zelf gemaakt worden, zoals kaarsen, postkaarten…
- Samengestelde pakketten, zoals een ontbijtmand kunnen, maar de pakketten mogen niet door de vereniging samengesteld worden. Enkel door een professionele instantie.
Waaraan moet een afhaalpunt minimaal voldoen?
- Het afhaalpunt bevindt zich aan de buitenzijde van het gebouw.
- Een afstand van 1,5 m tussen elke persoon wordt gegarandeerd.
- Mondmaskers worden gedragen door de aanbieder en de afhaler.
- De activiteit moet zo worden georganiseerd dat samenscholingen worden vermeden.
- Noodzakelijke handhygiëne ter beschikking van aanbieder en afhaler.
- Bij voorkeur afhalen op reservatie / via tijdslots.
- Geen cash geld, maar vooraf betaling of contactloos ter plaatse.
- De vereniging mag ondersteuning geven aan het afhaalpunt, maar dit moet onder toezicht gebeuren van de winkel / horecazaak / traiteur / cateraar / restaurateur.