Knop

Uitleenbaar educatief materiaal

Leerkrachten, verenigingen en ouders kunnen in de bibliotheek gratis verschillende educatieve koffers ontlenen, zowel voor kleuters, leerlingen van het lager onderwijs als voor het gehele gezin. Al spelend leren de kinderen de natuur en het milieu kennen. Maar ook u zult vast heel wat bijleren. Een uitstekend idee voor jeugdverenigingen, verjaardagsfeestjes, bosklassen, enz.

Naast onderstaande educatieve koffers is er nog heel wat meer educatief materiaal ter beschikking. Zie ook 'Milieuzorg op School'. Alle materiaal is te ontlenen via de bibliotheek, tenzij anders aangegeven in het overzicht.

De boskoffer

Met de boskoffer op stap toont het bos jou al zijn geheimen. Het materiaal in de boskoffer maakt de kinderen echte speurneuzen en bovendien leren ze heel wat bij. Meten van bomen, bestuderen van bodemdiertjes, bekijken van vogels, enz horen er allemaal bij. De boskoffer is bruikbaar voor kinderen vanaf de tweede graad lager onderwijs.

Het kabouterpad

Het kabouterpad is een eenvoudiger versie van de boskoffer en bedoeld om op pad te trekken met kleuters en kinderen van de eerste graad.

De landschapskoffer

Een landschap vertelt een verhaal. Om landschappen te leren lezen, de inhouden en achtergronden te leren ontdekken, is het zeker aan te raden de landschapskoffer te gebruiken. Deze koffer bevat tal van veldwerk materialen om het landschap te verkennen.

Compostkoffer

De compostkoffer bevat een hoop informatie en materiaal om zelf met de kinderen aan het composteren te beginnen. Het materiaal is aangepast aan alle leeftijdsgroepen. Je vindt in de koffer o.a. rugzakjes met loeppotjes, klaar om te speuren naar de beestjes die in de compost voorkomen. Om met kleuters en peuters te werken vindt men in de koffer een handpop van Jerom de Compostworm en kleurrijke platen.

De koffer is uit te lenen via het containerpark.

Recyclagekoffer

In de recyclagekoffer wordt per verpakkingsmateriaal op een overzichtelijke wijze een inzicht gegeven in de verschillende etappen van de recyclageketen. Per verpakkingsmateriaal worden namelijk zowel de 'echte' afvalproducten als halffabrikaten en afgewerkte producten uit gerecycleerde materialen getoond. Met de bijhorende brochure, poster en video worden de verschillende recyclageprocessen nog eens duidelijk beschreven.

De energiemeter

Meer en meer mensen worden zich bewust van het feit dat we zuinig moeten omspringen met energie. Niet alleen omdat energie elke dag schaarser wordt, maar ook omdat elk gebruik van energie gevolgen heeft voor het leefmilieu.

Wil dit zeggen dat we de klok moeten terugdraaien en ons comfort beperken? Helemaal niet! Het is ondertussen immers duidelijk dat we met veel minder energie een zelfde graad van comfort kunnen bereiken. Waarom dan meer verbruiken als het ook met minder kan?

Maar wat is meer en wat is minder? Wanneer zijn een koelkast, een wasmachine, een diepvriezer echt zuinig? Om dat te weten moet je aan twee voorwaarden voldoen: je moet het verbruik nauwkeurig kunnen meten én je moet de resultaten kunnen vergelijken met andere toestellen.

De gemeente stelt aan de inwoners gratis vijf energiemeters ter beschikking. Met behulp van de bijhorende brochure van Gedis kan het gemeten verbruik vergeleken worden met referentiewaarden van zuinige toestellen. Je kunt dan zelf vaststellen welke toestellen je als ‘zuinig’ kunt bestempelen en welke niet.

De energiemeter wordt gratis uitgeleend door de milieudienst voor een periode van twee weken, mits een contante betaling van 20 EUR waarborg. Deze waarborg wordt volledig terugbetaald indien aan alle uitleenvoorwaarden is voldaan.

De energiemeter moet bij de milieudienst worden afgehaald én teruggebracht·

Rugzakje Bosleerpad Merkemveld

Met het bosleerpad in het Merkemveld valt er veel meer te ontdekken in het bos. Dit pad wordt niet aangeduid met pijlen maar kan enkel gevolgd worden met behulp van een brochure waarin uitleg staat over wat er te zien is in het natuurdomein Merkemveld. De brochure bevat ook heel wat leuke opdrachten om de natuur wat beter te leren kennen.

In het bijhorende rugzakje zitten allerlei leuke veldmaterialen waarmee de opdrachten kunnen uitgevoerd worden, zoals een verrekijker, een loepepotje, een boomhoogtemeter, een kompas, enz.

De brochure is te koop bij de dienst toerisme en de milieudienst voor 1,25 EUR. Het bijhorende rugzakje kan gratis ontleend worden in de bibliotheek.