Knop

Update werken Groenestraat

17 februari 2025

De nutswerken in het centrum van Zedelgem naderen hun voltooiing. Het volledige traject, inclusief de boring onder de beek, is afgerond. Er zijn proeven uitgevoerd op de nieuwe leiding, die met een positief resultaat is afgerond.

Wat er nu nog moet gebeuren?

Er komen drie grote putten aan de uiteinden van de nieuwe water toevoerleiding, op deze locaties wordt de nieuwe leiding gekoppeld met de bestaande leiding. Deze putten bevinden zich bij:

  • kruispunten Sint-Laurentiusstraat - Snellegemsestraat
  • Loppemsestraat - Snellegemsestraat
  • Berkenhagestraat - Groenestraat

De werkzaamheden zullen duren tot eind februari, omdat er een wijziging in het materiaal plaatsvindt. De nieuwe leiding is gemaakt van HDPE (High Density Polyethyleen, een duurzame kunststof), terwijl de oude leiding van staal is. In dezelfde putten wordt de oude leiding, die buiten gebruik wordt gesteld, opgevuld met beton om toekomstige verzakkingen te voorkomen.

Hoe zal het verkeer lopen?

Vanaf nu is de huidige verkeerssituatie van kracht. Aanstaande maandag 17 februari wordt er nog één herstelling uitgevoerd in het midden van de rijweg. Hiervoor zal de “rode” zone nog één tot twee dagen afgesloten zijn. Na afloop van de herstelling zal het verkeer weer normaal kunnen doorstromen, maar kan er lokaal nog hinder optreden ter hoogte van de putten voor de uitvoering van de resterende werkzaamheden.

Circulatieplan verkeer door werken Groenestraat

Rioleringswerken

De aannemer heeft de aansluiting op de beek afgerond en is inmiddels gestart met het plaatsen van de kokers voor de afvoer van het regenwater. Een gedetailleerde planning voor deze fase (Rusthuislaan - J. Vereeckestraat) wordt verwacht in de volgende update. Vroeger was de gemengde riolering aangesloten op de collector, die zich op een aanzienlijke diepte bevindt. Tegenwoordig vereist de Vlaamse wetgeving echter de scheiding van regenwater (naar de beek) en vuilwater (naar de collector). Aangezien de beek hoger ligt dan de bestaande collector, was er slechts een beperkte hoogte beschikbaar. Daarom was het noodzakelijk om twee smalle kokers naast elkaar te plaatsen om te voldoen aan de berekening voor afvoer van regenwater. Het vuilwater wordt nog steeds apart naar de collector afgevoerd.

Bij zware en langdurige regenbuien houden we het water tijdelijk vast in de kokers en lozen we het vertraagd in de beek, zodat de beek niet overbelast raakt. Deze maatregel is verplicht volgens de regelgeving van de Provincie, de beheerder van de waterlopen. Dit kan echter problemen veroorzaken voor de lager gelegen woningen (huisnummers 70-82) in dergelijke situaties. Daarom wordt er een pompstation voorzien dat het regenwater bij zware buien rechtstreeks naar de beek zal pompen, zodat de woningen beschermd worden tegen wateroverlast.