De groene barakken zijn twee houten barakken die gebouwd werden door het Belgisch leger in 1952, dit bij de heringebruikname van het gebied door het Belgisch leger als munitiedepot na WOII.
Vanaf 1949 startte het Belgisch leger hier met de inrichting van het grootste munitiedepot van België. Deze twee houten barakken zijn ook in die periode en context te situeren. Ze werden doorheen de jaren voor verschillende doeleinden gebruikt. Bij de sluiting van het depot in 1994 werden ze enkel nog gebruikt als opslagruimte.
Vanaf 2012, sinds de TV-uitzending ‘Publiek Geheim’ waarin de geschiedenis van Vloethemveld voor het eerst ruimer onder de aandacht kwam, werden er af en toe gidsbeurten gegeven in het natuurgebied, waarbij de groepen in de groene barakken een introductie kregen.
In 2023 heeft gemeente Zedelgem deze barakken gerestaureerd met steun van een erfgoedpremie door de Vlaamse overheid.
Gemeenten Jabbeke en Zedelgem, die instaan voor de coördinatie van de publiekswerking in Vloethemveld, richtten de barakken in tot belevingsruimtes. Dit als verlengstuk van een bezoek aan het onthaalgebouw Kamphuis. In de eerste barak worden audiovisuele fragmenten getoond, gerelateerd aan het gebied of gekoppeld aan de tijdelijke tentoonstellingen die in de tweede barak worden opgesteld.
Op 29 juni opent de eerste tentoonstelling. Ze focust op de oorsprong, bouw, gebruik en restauratie van deze twee groene barakken. We situeren deze binnen een ruimere context van barakken in Europa, waarbij er in de 20ste eeuw op korte tijd heel veel barakken werden gebouwd, omwille van tijdelijke woningnood en militair gebruik.
De tentoonstelling is het volledige seizoen vrij te bezoeken tijdens de openingsuren van het Kamphuis, tot het onthaal de deuren sluit voor de winter (3 november 2024).