Van maandag 23 t.e.m. zondag 29 november 2020 is het weer de Week van de Afvalophaler en Recyclageparkwachter. Tijdens die week tonen we ons respect en dankbaarheid voor het werk van die mannen en vrouwen, want dat verdienen ze. Afvalophalers pikken je afval op voor je deur en doen dat niet een keer per jaar, maar élke week. Op de recyclageparken helpen de parkwachters je graag met het correct sorteren.
Recyclagepark Zedelgem op afspraak
Sinds 1 november 2020 werkt het recyclagepark van Zedelgem uitsluitend op afspraak. Een afspraak maken doe je via de gemeentelijke website (surf naar de startpagina en klik bovenaan in het keuzemenu “Ik wil een afspraak maken” aan). Mensen die niet digitaal actief zijn kunnen een afspraak telefonisch laten inboeken door te bellen naar het onthaalnummer van de gemeente op 050 288 330. Dankzij het afsprakensysteem kunnen bezoekers en recyclageparkwachters beter op elkaar afstemmen en zijn er geen oplopende wachttijden meer.
Autoraam ijskrabbertjes
Nog zolang de voorraad strekt krijgen bezoekers aan het Zedelgemse recyclagepark een ijskrabbertje aangereikt. Deze attentie maakt deel uit van de campagne die de gemeente voert rond de invoering van het afsprakensysteem en wil de inwoners erop aanspreken dat ze altijd een afspraak moeten maken om naar het recyclagepark te komen. Wie geen afspraak heeft, komt er niet in, maar wordt dankzij een vriendelijk gebaar, het afgeven van het ijskrabbertje voorzien van warme handschoen, gewezen op het maken van een afspraak.
Aandienen asbest
Tijdens de week van de recyclageparkwachter wil de gemeente ook nog eens de aandacht vestigen op het aandienen van materialen die asbest bevatten. Asbest aandienen is net zoals alle andere materialen ook enkel op afspraak en moet correct en veilig aangebracht worden. D.w.z. dat voor je naar het containerpark komt, asbesthoudende materialen in zakken gestopt moeten worden die goed afgesloten zijn. Dit kan door de zakken goed dicht te plakken met plakband. Grote stukken asbest moeten in folies gewikkeld aangebracht worden. Op die manier vermijd je stofvorming en blijft het veilig.
Door de corona-maatregelen worden materialen die thuis opgehaald worden via de huis-aan-huisophaling, niet aanvaard in het recyclagepark. Het betreft luiers (in de afvalzak te steken), papier en karton en PMD-afval.