Knop

Windenergie

Windenergie is een milieuvriendelijke en onuitputtelijke energiebron. De plaatsing van windturbines gaat echter vaak gepaard met met twijfels van omwonenden rond negatieve effecten zoals slagschaduw, geluidshinder … Om meer draagvlak te creëren voor windmolens werd daarom, samen met een aantal buurgemeenten een project opgestart waarbij gezorgd wordt voor een rechtstreeks participatie van de inwoners als noodzakelijke voorwaarde voor windprojecten.

Waarom windprojecten?

Windenergie is een milieuvriendelijke en financieel rendabele manier om energie op te wekken. Door haar ondertekening van het Burgemeestersconvenant engageerde Zedelgem zich om de CO2-uitstoot op haar grondgebied met 20% te verminderen tegen 2020, ten opzichte van 2011.

Een van de acties uit het energieactieplan (SEAP) is om een werkgroep op te richten met andere gemeenten uit de groep en meer draagvlak te creëren voor windenergieprojecten. Windenergie is immers een van de belangrijkste bronnen van groene stroom.

Burgerparticipatie

Een van de middelen om dit te doen is burgerparticipatie, wat op verschillende manieren kan georganiseerd worden. De gemeente kiest ervoor om, samen met omliggende gemeenten, rechtstreekse participatie in windturbineprojecten te bewerkstelligen. Dit betekent dat burgers mede-eigenaar kunnen worden en zo mee bepalen aan welke prijs de geproduceerde elektriciteit verkocht wordt en wat er met de winst gebeurt. Deze vorm van participatie draagt bij tot het vergroten van het draagvlak voor windprojecten bij burgers.

Naast deze financiële vorm van participatie, zullen burgers ook kunnen participeren in het project waarbij de locaties bepaald worden waar op termijn wel en geen windturbines kunnen komen.

Toekomst

De Gemeenteraad heeft op 25 januari 2018  beslist om bij de windontwikkelaars te ijveren voor een rechtstreekse participatie van burgers en lokale overheden  van minimaal 35%. En voor minimaal 1 windturbine via burgercoöperaties. Een burgercoöperatie (REScoop) zorgt dat burgers rechtstreeks kunnen participeren in hernieuwbare energieprojecten, volgens de 7 ICA-principes. Je bent als burger aandeelhouder van de coöperatie en je oogst hernieuwbare energie. Je hebt als eigenaar inspraak.

Intergemeentelijke samenwerking

Door deze beslissing samen te nemen met omliggende gemeenten (Beernem, Blankenberge, Brugge, Damme, Jabbeke, Knokke-Heist, Oostkamp Torhout en Zuienkerke), wordt een sterker signaal gegeven naar de projectontwikkelaars, namelijk dat directe participatie van bij het begin van een project aangewezen is om hun slaagkansen te verhogen.

Een volgende stap is om intergemeentelijk een locatiebepaling uit te voeren van zones waar op termijn windturbines kunnen komen en zones waar geen windturbines kunnen komen. Om tot voldoende gedragenheid bij de burgers te komen, zal dit via een participatief proces gebeuren.