Knop

Zedelgemse Zichtenroute - Kapel O.L.V. van Lourdes

Verhaal Kapel O.L.V. van Lourdes  - door Jozef Vackier

Ik ben Jozef Vackier uit Torhout, auteur van het boek Arthur Naeyaert, schrik der Duitschers. Als jongste telg van een landbouwersgezin uit Veldegem heb ik vroeger van mijn vader meermaals de escapadeverhalen gehoord van de fameuze Torhoutse rebel.

De Hollevoordekapel was voor Arthur Naeyaert – zekerlijk in de tweede helft van de Grote Oorlog, vooral in de koude wintermaanden - een veilig schuiloord.

15 okt 1914 was de 21-jarige Arthur Naeyaert getuige van een militaire confrontatie tussen Duitse cavaleristen en een Belgische automitrailleur in de Oostendestraat in Torhout.

Op vraag van een Belgische sergeant heeft Tuur – die eigenlijk voor niets schrik had – de sabel, de revolver en de helm afgenomen van een Duitse gesneuvelde officier. 

Natuurlijk, op het ontvreemden van wapens van de vijand stonden zware straffen. En zo had Tuur geen keuze; hij moest onderduiken. Ook de lang aanslepende burenvete tussen de familie Naeyaert en Vermeersch in de Nieuwe Reke in Torhout  eindigde op zondag 19 september 1915 dramatisch. Tuur bracht zijn buurman René Vermeersch twee dodelijke messteken toe en moest hij zo gaan vluchten voor het Belgische gerecht.

Sommigen noemden Arthur een schurk, een paardendief, een smokkelaar die munt wilde slaan uit deze gruwelijke oorlog. Anderen betitelden Naeyaert als een oorlogsheld, een soldaat zonder uniform, een ontsnappingskoning en ook de schrik der Duitsers. 

Voor mij was Arthur Naeyaert een schavuit met een kort lontje, maar met het hart op de juiste plaats. Hij kwam uit een arbeidersgezin waar de gebraden duiven niet in z’n mond vlogen. 

Maar hebben we eigenlijk het recht om Naeyaert te beoordelen of te veroordelen? 

Het was oorlog. Een moeilijke tijd voor iedereen. En ik ben van mening dat wij niet het recht hebben een oordeel te vellen over iemand z’n daden.

De Engelse filosoof Bertrand Russell schreef ooit “Oorlog bepaalt niet wie er juist is, alleen wie er over blijft.”

Cover boek over Arthur Naeyaert - © Jozef Vackier

Schuiloord Arthur Naeyaert - © Jozef Vackier

Automitrailleur - © Jozef Vackier

© Jozef Vackier

Aanplakbiljet Arthur Naeyaert - © Jozef Vackier