Zedelgemse Zichtenroute - 't Strooyhof
Verhaal 't Strooyhof - door Wilfried Allemeersch en Henriëtte Puype
Ik ben Allemeersch Wilfried. Ik ben geboren en getogen in Veldegem en ik heb er altijd gewoond.
En op een bepaald moment heb ik ontdekt dat mijn overgrootvader langs moeders kant, een herberg uitbaatte samen met een smidse op het dorp van Veldegem. Hij heeft dat uitgebaat tot het einde van de Eerste Wereldoorlog 1918 en is er dan mee gestopt toen zijn echtgenote overleden was.
Ondertussen had hij een zoon, Achilles Decloedt, de latere stichter van de ijzergieterij Decloedt, die ook een smidse uitbaatte aan het station, ook samen met een herberg, Het Jagershof. Je ziet, gans onze familie heeft daar gewoond op de statiewijk, en op een bepaald moment heb ik gezien dat er daar zeven herbergen waren die op een afstand van 50 meter open waren. Dat waren De Wachtzaal, Sportwereld, De Statie, De Madrid, café De Monty, café De Vrede en Het Jagershof.
Ik heb ook ontdekt dat rond de eeuwwisseling, rond 1900, op het dorp zelf, al een 30-tal cafés waren. Je moet dan ook zien dat er op dat moment in Veldegem nog maar een 2000 mensen woonden, ongeveer.
Natuurlijk, veel van die cafés waren een combinatie met een kruidenierswinkel, een combinatie met een smidse, zoals van mijn overgrootvader. Er was ook een café dat een combinatie was met een wagenmakerij. In totaal heb ik een 90-tal namen van herbergen kunnen ontdekken. Natuurlijk er waren er daar veel die de naam niet droegen van het café zelf maar wel van de uitbater. Er waren er ook die een andere naam kregen door het feit dat er een andere uitbater kwam. Een voorbeeld daarvan was o.a. het Strooyhof dat vroeger De Kruisstraete noemde.
Ik ben Henriëtte Puype en samen met mijn man, Jozef Van Daele, houden wij ‘t Strooyhof open van in 1972. Metje Mance, de grootmoeder van Jef, had graag dat het huis in de familie bleef. En daarom zijn we dan een café gestart maar nu, na zoveel jaren, zijn al die klanten vrienden geworden, is er genegenheid onder elkaar en gezelligheid.
Een kleinzoon werd geboren en liep bij de geboorte een hersenbloeding op. Hij moest naar het UZ Gent en dan heeft Jef een belofte gedaan: als hij terugkomt en hij is goed, dan laten we een kapel bouwen, een ode aan Onze Lieve Vrouw. En zo gebeurde: de kapel werd gebouwd met dank aan André Himpens. En nog veel mensen komen daar een kaarsje aansteken. We hebben ook van priester Luc stoelen gekregen toen de kapel een beetje vergroot werd en velen uit de omtrek komen helpen om die kapel in ere te houden.