Knop

Aanvraag opportuniteitsadvies

Het VB keurde in de laatste zitting van 2021 het dossier mbt het opportuniteitsadvies goed.

  • De vergunningsvoorwaarden en het kwaliteitsbeleid voor gezinsopvang en groepsopvang van baby’s en peuters van 22 november 2013 vermeld in het BVR is het vertrekpunt.
  • Middels het ‘Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van de regelgeving over de voorwaarden en procedure in het kader van de toekenning van een vergunning of subsidie aan een organisator van kinderopvang en buitenschoolse opvangen over voorwaarden voor het lokaal bestuur in het kader van het lokaal beleid kinderopvang’ besliste de Vlaamse Regering dat de aanvraag van het opportuniteitsadvies bij het lokaal bestuur door een organisator bij de aanvraag van een vergunning kinderopvang verplicht is vanaf 1 januari 2022.
  • Een organisator van kinderopvang van baby’s en peuters moet over een vergunning van Kind en Gezin beschikken om kinderopvang te kunnen organiseren. Een vergunning wordt toegekend als de organisator van de kinderopvanglocatie voldoet aan de startvoorwaarden, vermeld in het decreet en de bijhorende uitvoeringsbesluiten. Een organisator die groepsopvang wil opstarten moet een bewijs van aanvraag tot advies van het lokaal bestuur van de gemeente voorleggen.

Voor wie?

Een organisator moet een opportuniteitsadvies aanvragen voor:

  • de opstart van een groepsopvang (niet voor gezinsopvang)
  • de verhuis van een bestaande locatie binnen de gemeente
  • de uitbreiding van een bestaande locatie vanaf 9 plaatsen

In geval de organisator gezinsopvang of een uitbreiding met minder dan 9 plaatsen plant, kan het advies vrijblijvend gevraagd worden. In dit geval dient het advies niet aan het Agentschap Opgroeien te worden overgemaakt.

 

Het lokaal bestuur heeft een aantal belangrijke opdrachten in het kader van kinderopvang. Deze opdrachten moeten ertoe bijdragen dat er binnen de gemeente voldoende betaalbare, kwaliteitsvolle en toegankelijke kinderopvang is. Wanneer een organisator wil starten met kinderopvang of uitbreiden met een aanzienlijk aantal plaatsen kinderopvang moet hij hiervoor een vergunningsaanvraag indienen bij het Agentschap Opgroeien. Een belangrijke voorwaarde om vergund te worden is het advies bij het lokaal bestuur inwinnen.

  • Het gaat hier om een bewijs dat het advies bij het lokaal bestuur werd aangevraagd. Het effectief gegeven advies moet in principe niet worden meegestuurd.
  • Het lokaal bestuur is ook niet verplicht daadwerkelijk een advies te geven, maar bij voorkeur wordt dat natuurlijk wel gedaan. Via het geven van advies krijg je medezeggenschap over waar en hoe het kinderopvangaanbod uiteindelijk gerealiseerd worden in jouw gemeente.
  • Het advies van het lokaal bestuur is niet bindend. Dit wil zeggen dat de organisator ook met een negatief advies in principe kan starten.
  • Deze adviesrol heeft betrekking op de opstart van een groepsopvang. Voor het indienen van een erkenningsaanvraag in de buitenschoolse kinderopvang hoeft geen advies aan het lokaal bestuur gevraagd worden.

Vragen? Contacteer ons