Knop

Vloethemveld

Het Vloethemveld is een uniek natuurgebied van ongeveer 350 hectare, gelegen in het grensgebied van Jabbeke en Zedelgem.

De landschapsgeschiedenis van het Vloethemveld is in grote lijnen gekend vanaf de Middeleeuwen tot nu, het is een verhaal van ontginning, drooglegging en indamming, landbouwuitbating, bebossing en houtkap, vijver- en visbeheer, enz.

Tijdens de 20ste eeuw kreeg het Vloethemveld een militaire bestemming, met o.a. een munitiedepot van het Belgisch leger (1924-1994) en een Brits krijgsgevangenenkamp (1944-1946), waar wellicht meer dan 100.000 krijgsgevangen soldaten opeengepakt zaten.

Talrijke relicten en kunstwerken herinneren aan deze duistere periode.

Het voormalige munitiedepot is niet vrij toegankelijk, maar kan op aanvraag bezocht worden onder begeleiding van een gids. Het omliggende bos is het ideale decor voor zowel een zondagse uitstap als een ontdekkingstocht in de natuur.

Voor de kinderen is er een leuke speelzone ingericht.



Er zijn tal van mogelijkheden voor fietsers en wandelaars, er is een kijktoren aan de noordzijde van Vloethemveld en een vogelobservatieplatform met uitzicht op de grote vijver. Picknicken of gezellig barbecueën doe je aan volkstuinpark Den Doorn, aan de overzijde van de Diksmuidse Heirweg.

Tips

  • Vanaf het Vloethemveld kun je per fiets of te voet de oude spoorwegbedding volgen tot ongeveer aan Merkemveld-Doeveren, deze groene as is beter bekend als de Vloethemveldzate.
  • Er is een speelzone van 3,20 ha ingericht aan het Vloethemveld: een totempaal, leuke toegangspoorten met dieren in prachtig houtsnijwerk, stapblokken, houten speelpaddenstoelen, een kamp en een tunnel, een zandberg met picknickbanken … prikkelen de fantasie en zorgen voor ontspanning en avontuur in de natuur.
  • Wist je dat je gratis een verrekijker, afvalgrijpers, een wandelstok met zitje of zelfs een paraplu kan ontlenen in het Kamphuis? 

Onthaalgebouw Kamphuis

Het onthaalgebouw is dé plek bij uitstek om je bezoek, je wandeling of je daguitstap in Vloethemveld te starten.

Bezoekers kunnen er terecht voor alle informatie over Vloethemveld en omgeving. Je kan er diverse recreatieve routes verkrijgen, je kan er informatie en tips vragen aan de vrijwilligers van Vloethemveld vzw die het onthaalgebouw zullen open houden. De permanente tentoonstelling biedt je een uitgebreide intro in de geschiedenis, het beheer van de natuur en erfgoed en de ontspanningsmogelijkheden in en rond het domein.

Het sanitair staat ter beschikking van bezoekers, er is een ververstafel voor de allerkleinsten en buiten is er picknickmeubilair.

Het onthaalgebouw kan door erfgoed- en natuurverenigingen die erkend zijn door gemeentebestuur Jabbeke of Zedelgem, worden gebruikt voor activiteiten die gerelateerd zijn aan de werking van Vloethemveld (bv. lezingen over natuur of erfgoed). Als er drank geschonken wordt, moet die worden afgenomen bij de vzw.

Onderaan deze pagina vind je het betreffende reglement.

Hoe Vloethemveld bereiken?

Met de auto

GPS: 51°08’31.8″N 3°06’59.8″E of 51.142161, 3.116605

Gebruik Parking P2 aan Diksmuidse Heirweg 6, Zedelgem.

Met het openbaar vervoer

Om Vloethemveld te bereiken met de bus zijn lijn 55 en 72 de voornaamste verbindingen

Lijn 55 - Brugge-Leke

  • Afstapplaats Zedelgem Wellewaerde - Verder te voet via de Vloethemveldzate - 1,7 km wandelen (± 20 min)
  • Afstapplaats Heidelberg - Verder te voet via de Diksmuidse Heirweg en de Vloethemveldzater - 1,7 km wandelen (± 20 min)

Lijn 72 - Brugge-Zedelgem Merkemveld

  • Afstapplaats Zedelgem Dorp - Verder te voet via het Pater Amaat Vynckeplein, Burgemeester Joseph Lievensstraat, Sint-Laurentiusstraat, Kronestraat en de Vloethemveldzate - 2,7 km wandelen (± 27 min)
  • Afstapplaats Zedelgem Braambeier - Verder te voet langs een stukje Loppemsestraat (richting Loppem) en de Vloethemveldzate - 2,4 km wandelen (± 30 min)
  • Een tip: open moovitapp.com en geef Vloethemveld in als bestemming. Je zal meteen zien welke trein/bus de beste keuze is en langs welke weg je verder te voet kan.

Met de fiets

Kom je met de fiets, dan mag je meteen doorrijden naar de ingang van het kamp: Vloethemveld 10A.

Heb je een fiets-GPS, voer dan volgende coördinaten in: 51°08’45.5″N 3°06’45.3″E of 51.145979, 3.112574

'Vloethemveld verborgen parel'

Het verborgen verleden en de natuurwaarden van het Vloethemveld kun je verkennen aan de hand van het document 'Vloethemveld verborgen parel'. Die gids kun je onderaan deze pagina gratis downloaden.

Praktische info voor gidsbeurten

1. Groepsbezoeken

  • Aanvragen voor groepsbezoeken gebeuren via www.vloethemveldvzw.be, ten laatste 10 dagen op voorhand.

     
  • €50,00 per gidsbeurt, uiterlijk 10 dagen voor de boekingsdatum over te schrijven op bankrekeningnummer BE19 9733 8783 2912 van Vloethemveld vzw

     
  • Groep van max. 25 personen = 24 deelnemers (kinderen t.e.m. 12 j niet inbegrepen) + 1 gids

     
  • In functie van beschikbaarheid gidsen

     
  • Honden zijn niet toegelaten.

 

2. Individuele bezoekers

Op regelmatige basis kan je deelnemen aan vrije gidsbeurten. Hiervoor kan eveneens worden ingeschreven via www.vloethemveldvzw.be. Kostprijs: €3,00 per persoon.

 

Artistiek Masterplan Vloethemveld

Cover artistiek masterplan Vloethemveld

De heer Rudy Luijters werd via een ontwerpwedstrijd aangesteld als artistiek curator om een artistiek Masterplan Vloethemveld op te stellen. Hij ging daarvoor in dialoog met de vrijwilligers en gidsen van Vloethemveld.

Het plan werd in de zomer van 2024 gefinaliseerd. Er wordt concreet in aangegeven hoe het culturele erfgoed van Vloethemveld verbonden kan worden met de natuurwaarden van het gebied door een programma dat vertrekt vanuit de kunsten. Het vormt een handleiding voor de vooropgestelde integratie van het aspect kunst in het investeringsprogramma van Vloethemveld.

Dit artistiek masterplan kan je onderaan deze pagina downloaden.